Kadry i Płace
- Zestawienia płacowe – Pity – PIT-11. Dodano nową wersję formularza PIT 11 (29).
- Zestawienia płacowe – Pity. Dodano możliwość wysyłki PIT-11(29) oraz PIT-11Z(29).
- Rozszerzono definicję PIT-4R w wersji 12, dodano definicję pola 110 dotyczącego podatku przekazanego na ZFRON i PFRON.
- Rozszerzono opcję grupowego dodawania składników płacowych. Do akcji “Dodaj grupę – umowa o pracę” dodano składnik MACIEZW26 Zas.macierzyński zwolniony od podatku (zw.z pod.)
- Dodano nowe wartości stałych płacowych:
- Najniższa stawka godzinowa dla zlecenia:
- od 01.01.2023 wynosi 22.80zł
- od 01.07.2023 wynosi 23.50zł
- 30-krotna średnia krajowa: od 01.01.2023 wynosi 20 8050,00 zł
- Procent waloryzacji zasiłku rehabilitacyjnego:
- od 01.07.2022 wynosi 110,2%
- od 01.10.2022 wynosi 102,7%
- Ograniczenie dobrowolnego chorobowego: od 01.01.2023 wynosi 17337.50 zł
- Dotyczące minimalnego wynagrodzenia młodocianych zatrudnionych w celu przygotowania zawodowego w formie nauki zawodu. Od 01.09.2022 za:
- 1 rok nauki wynosi 307,81 zł
- 2 rok nauki wynosi 369,38 zł
- 3 rok nauki wynosi 430,94 zł
- Prognozowane przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w gospodarce narodowej: od 01.01.2023 wynosi 6935.00zł
- Najniższa stawka godzinowa dla zlecenia:
- Zestawienia płacowe – Pity. Dodano nową wersję deklaracji PIT-8C w wersji 11.
- Zestawienia kadrowe – Pity. Dostosowano wersję XML deklaracji do nowej schemy z dnia 09.11.2022.
- Wprowadzono zmiany do składników Przychód od składek PPK pracodawcy (PPRZ_PRZ) oraz PPK rozliczenie (PPK_ROZL). Od teraz parametr „Wliczać do potrąceń” będzie zawsze domyślnie zaznaczony.
- Wprowadzono normy czasu pracy obowiązujące w roku 2023.
- W definicji składnika płacowego „Przychód od składek PPK pracodawcy” (PPK_PRZ) wprowadzono zmiany w obrębie parametru „Wlicz do brutto”. Składnik ten niezmiennie był wliczany do brutto bez względu na oznaczenie parametru, od teraz znacznik „Do brutto” jest widoczny jako zaznaczony i nieaktywny. Wprowadzone zmiany umożliwiają uwzględnianie PPK_PRZ w rozbiciu składnika „Brutto” (BRUTT).